Manfaat memiliki akuarium yang perlu anda ketahui

Daftarikan.com – Memelihara ikan hiasan merupakan hobi yang boleh mendatangkan pelbagai manfaat kepada kita sama ada untuk melatih kreativiti dan juga untuk menjaga kesihatan mental. Tidak semestinya ikan hiasan mahal, ikan hiasan kecil dengan corak warna yang unik sudah lebih dari cukup untuk kita manfaatkan.

Berdasarkan ekosistem, akuarium terbahagi kepada 3 jenis iaitu:

1. Aquascape: sejenis akuarium yang ekosistemnya ialah air tawar/air sungai

2. Muara: sejenis akuarium yang mempunyai ekosistem air payau (campuran air tawar dan air laut)

3. Oceanrium: akuarium yang habitat utamanya ialah air masin/air laut

Setiap orang mempunyai pilihan yang berbeza tentang jenis akuarium yang mereka suka. Jika anda lebih suka ikan hiasan air masin, maka anda boleh menggunakan jenis oceanrium. Berdasarkan pengalaman pencinta ikan hiasan, aquascape adalah yang paling mudah baik dari segi penjagaan ikan mahupun untuk mendapatkan ekosistem yang lengkap kerana segala-galanya tersedia di persekitaran sekeliling.

Faedah Mempunyai Akuarium yang Sangat Pelbagai

Faedah akuarium untuk diri kita dan alam sekitar sangat besar. Kita dapat merasai kebaikan sejak pertama kali kehadiran ikan yang cantik dan comel di dalam akuarium kita. Jadi apakah faedah akuarium untuk kita? Mari kita lihat maklumat berikut:

1. Mencantikkan rumah tanpa memerlukan ruang yang banyak

Bilik yang sempit bukan lagi alasan untuk tidak memasang akuarium. kerana pada masa ini terdapat banyak akuarium yang hanya terdapat dalam bentuk saiz balang, malah ada yang lebih kecil. Untuk itu anda boleh menyesuaikan antara saiz akuarium dan saiz bilik dalam rumah yang akan diduduki oleh akuarium tersebut.

Kerana pada dasarnya akuarium boleh melengkapkan keperluan hiasan dalaman rumah untuk kelihatan lebih cantik, pemandangan akuarium itu sendiri mestilah cantik. Pemilihan flora, fauna dan objek tidak bernyawa dalam akuarium akan menentukan sama ada akuarium itu cantik atau tidak. Selain itu, faktor pencahayaan juga amat penting untuk diambil kira.

2. Menjadikan Rumah Lebih Sejuk dan Selesa

Walaupun akuarium terdiri daripada bilangan tumbuhan akuatik yang terhad, ia masih menyediakan bekalan oksigen untuk rumah kita. Oksigen daripada pelbagai tumbuhan akuatik di dalam akuarium ini juga mampu memenuhi keperluan oksigen ikan dan semua jenis haiwan di dalamnya.

Dari segi pemandangan akuarium yang menghijau dengan pencahayaan yang tepat, pastinya akan menjadikan ruang tersebut kelihatan hijau segar. Lebih-lebih lagi jika akuarium diletakkan pada kedudukan yang menjadi tumpuan di dalam bilik, sudah tentu ia akan membuatkan kita sentiasa selesa dan selesa berada di rumah.

3. Kurangkan Tekanan Dengan Berkesan

Anda perlu tahu bahawa melihat akuarium sepintas lalu adalah berkesan seperti seseorang bermeditasi selama beberapa minit. Otak akan segera bertindak balas kepada ketenangan supaya hati dan fikiran kita menjadi lebih tenang dan berasa lebih bahagia. Jika dilakukan setiap hari, kita akan terhindar dari kegelisahan dan dapat menghilangkan kesedihan yang mendalam.

Jadi jika anda pulang dari kerja dengan fikiran yang bosan dan ketegangan emosi, maka lihatlah ikan yang anggun berenang di sana sini sambil memberinya makan. Selepas itu, anda pasti akan rasa lebih segar dan bertenaga untuk meneruskan aktiviti lain.

4. Kemudahan Terapi Mental untuk Kanak-kanak

Gangguan mental pada kanak-kanak yang tidak dirawat boleh membawa akibat buruk apabila mereka dewasa. Oleh itu, amat penting untuk kita sebagai ibu bapa berusaha untuk menyembuhkannya melalui pelbagai jenis terapi dan ubat-ubatan. Salah satu cara yang paling mudah ialah dengan terapi melalui akuarium.

Dalam satu kajian, didapati bahawa kanak-kanak kecil yang mengalami gangguan mental kongenital seperti hiperaktif, kebimbangan, emosi yang berlebihan, autisme, dan Alzheimer boleh pulih selepas rutin melihat ikan di dalam akuarium. memang kesannya tidaklah sehebat perubatan kimia, tetapi ini boleh dilakukan sebagai terapi yang mudah dan berkesan yang boleh dilakukan pada bila-bila masa yang dikehendaki oleh anak.

5. Ajar Kasih Sayang kepada Anak

Mungkin kita keliru apabila hendak mengajar anak-anak tentang cinta. Kini dengan media akuarium ini anda boleh mengajar pelajaran berharga tentang betapa pentingnya menyayangi sesama makhluk. Mereka boleh mula belajar dari masa mereka memberi mereka makan, menjaga mereka, dan menjaga kebersihan rumah mereka.

Jika perkara-perkara baik seperti ini telah ditanamkan kepada kanak-kanak sejak kecil, maka sifat itu boleh diteruskan sehingga dewasa malah sehingga mati dan sifat itu boleh diturunkan kepada kanak-kanak lagi pada masa hadapan.